Відбувся семінар-практикум керівників наукових секцій, методистів наукового відділення наук про Землю : Волинська обласна Мала академія наук
Відбувся семінар-практикум керівників наукових секцій, методистів наукового відділення наук про Землю

Відбувся семінар-практикум керівників наукових секцій, методистів наукового відділення наук про Землю

28-30 травня у м. Херсон Національним центром «Мала академія наук України» та комунальним закладом «Мала академія наук» учнівської молоді Херсонської обласної ради проведено семінар-практикум «Актуальні напрями науково-дослідницької діяльності учнів у відділенні наук про Землю МАН України».

У ході зустрічі учасники мали змогу ознайомитися з досвідом роботи Херсонського територіального відділення МАН України, організацією науково-дослідницької діяльності учнів у науковому відділенні Наук про Землю, методикою проведення географічних досліджень  у наукових гуртках та секціях.

У перший день семінару учасників радо приймав Херсонський державний університет,  науково-педагогічні працівники якого багато років поспіль є керівниками та рецензентами науково-дослідницьких робіт МАН. Цікавою та актуальною була доповідь Давидова Олексія Віталійовича, завідувача кафедри екології та географії Херсонського  державного університету, доцента, кандидата географічних наук  щодо окремих питань сучасних методик географічних досліджень. За допомогою даних ДЗЗ (дистанційного зондування Землі)  присутні ознайомилися з географічними особливостями Херсонщини та мали змогу безпосередньо спостерігати за застосуванням ГІС-технологій при здійсненні наукових досліджень.                  

Завідувач кафедри ботаніки,  доктор біологічних наук, професор Мойсеєнко Іван Іванович розповів про природно-заповідний фонд Херсонщини. Завдяки зусиллям науковців Херсонського вишу, студентам та слухачам МАН щороку площа заповідних угідь в області збільшується. Так, у 2018 р. створено новий національний природний парк «Кам’яна Січ». Природоохоронні території є важливою базою для здійснення досліджень обдарованою молоддю.

Науковцями Інституту географії  НАНУ та ХДУ було озвучено основні зауваження до науково-дослідницьких робіт учнів МАНУ у відділенні Наук про Землю. Це: відсутність науково-методологічного апарату; неструктурованість висновків; обмежене використання новітніх методів; незначна кількість, а то й загалом відсутність картографічного  матеріалу.

  Учасники семінару  відвідали Херсонський гідрометеорологічний   технікум Одеського державного екологічного університету, де ознайомилися з практичним досвідом дослідження геологічних та лімнологічних об’єктів. Було продемонстровано роботу сучасних метеостанцій та лабораторне обладнання, що використовується учнями у експедиціях та під час стаціонарних досліджень.

Семінар продовжився на базі найстарішого біосферного заповідника світу «Асканія-Нова»  імені Ф. Е. Фальц-Фейна. Заступник директора з наукової роботи, завідувачка наукового відділу Біосферного заповідника «Асканія-Нова» Національної академії аграрних наук України, кандидат біологічних  наук Ясинецька Наталія Іванівна ознайомила присутніх із історію заповідного об’єкта та функціонування його як наукового осередку.  Свої напрацювання представили також науковці заповідника, вчителі та учні асканійської гімназії.

Присутні взяли участь у тренінгу «Топонімічна соціалізація учнів-членів малої академії наук України в умовах нової української школи», котрий проводив керівник наукової секції комунального закладу «Мала академія наук» учнівської молоді Херсонської обласної ради Горобець Артем Якович.

Всі учасники семінару отримали сертифікати, корисний  досвід, а також незабутні враження від відвідання сонячної Херсонщини. 

Методист відділення Наук про Землю
Волинської обласної Малої академії наук
Миронюк Наталія Віталіївна

к-сть переглядів:2861         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа