Яка Волинь у дослідженнях юних науковців? : Волинська обласна Мала академія наук
Яка Волинь у дослідженнях юних науковців?

Яка Волинь у дослідженнях юних науковців?

26 листопада 2021 року відбулась обласна учнівська науково-практична конференція «Волинь у дослідженнях юних науковців».

Головним завданням конференції цього року було зібрати учнівські автентичні дослідження у трьох актуальних напрямах:

  • Волинь і волиняни в історії та культурі України.
  • Сучасні природничі дослідження Волині.
  • Інноваційні вектори розвитку Волинського краю.

До участі у конференції долучилися 80 учнів з Боратинської, Горохівської, Забродівської, Камінь-Каширської, Копачівської, Локачинської, Маневицької, Прилісненської, Старовижівської, Торчинської, Ковельської й Луцької територіальних громад, Волинського та Нововолинського наукових ліцеїв Волинської обласної ради. Найактивнішими учасниками конференції стали учні з Прилісненської, Старовижівської та Луцької територіальних громад.

На пленарному засіданні з привітанням до юних науковців звернулась Констанкевич Ірина Мирославівна, українська політикиня, народна депутатка Верховної ради України VIII та IX скликань, громадська діячка, науковиця, докторка філологічних наук. Ірина Мирославівна відзначила особливу роль МАН України у науковому становленні держави, підтримці обдарованих дітей, запропонувала учасникам конференції приділити свою дослідницьку увагу до подій 2022 року, у якому відзначитимуться ювілейні дати відомих у всьому світі постатей Волині – Ігоря Стравінського, В’ячеслава Липинського, Михайла Кравчука. У свою чергу пообіцяла свою підтримку у реалізації наукових інтересів юних волинян.

Також на онлайн-зустріч з учасниками конференції підключилися – Соломіна Тетяна Іванівна, заступниця начальника управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації, партнери Волинської обласної МАН, представники базових наукових закладів – Засєкіна Лариса Володимирівна, докторка психологічних наук, професорка, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Волинського національного університету імені Лесі Українки та Ковальчук Надія Віталіївна, кандидатка економічних наук, доцентка, проректорка з науково-педагогічної роботи та партнерства Луцького національного технічного університету.

Продовжив пленарне засідання виступ Тетяни Яцечко-Блаженко, історикині, журналістки, ведучої ТРК «12 канал», яка відкрила присутнім «20 невідомих фактів про Волинь». На онлайн-зв’язок з Харкова з мотиваційним спітчем «Що я сказала б собі 16-ти річній?» вийшла Галина Падалко, директорка з комунікацій видавництва бестселерів «Vivat», МАНівка, володарка авторського права на твір, переможниця Всеукраїнських конкурсів й турнірів.

Науковий івент продовжив свою роботу у п’яти секціях.

Найбільшу кількість тез слухачами подано на напрям «Волинь і волиняни в історії та культурі України». Юні науковці у своїх доробках досліджували видатні та маловідомі постаті Волинського краю, які визначали хід історії, і через біографії та діяльність яких визначається сьогодення. Поряд з історичними особистостями Олени Пчілки, Михайла Косача, В’ячеслава Липинського, чільне місце у дослідженнях зайняли постаті відомих сучасників – волинян Оксани Забужко, Євгена Хотимчука, Анатолія Свідзинського. Особливу увагу у наукових розвідках учнів приділено історіям краян – Героїв України, воїнів ООС.

Неабиякий інтерес для манівців становлять сучасні природничі дослідження Волині. Проблеми та перспективи використання гуманістичного потенціалу урочища Нечимного, гідрологічні особливості Ківерцівського національного прирородного парку «Цуманська Пуща», вплив сміттєзвалища на навколишнє середовище та особливості поширення мінеральних вод у Волинській області – ось далеко не повний перелік досліджуваних тем, представлених на цьогорічній конференції.

Поряд з дослідженням природи, історичної, фольклорної, етнографічної та мистецької спадщини Волині учнів цікавлять й інноваційні вектори розвитку Волинського краю. Учасники конференції поділилися своїми напрацюваннями у сфері застосування полімерних пін, дослідженні фізико-хімічних властивостей бурштину, способами переробки паперової вторинної сировини, інноваційних програмних розробок.

Усі учасники отримають сертифікати, електронні збірники тез, наставники – подяки Волинської обласної МАН.

Щиро дякуємо учням та їх науковим керівникам за науковий інтерес та щиру любов до рідного краю. Закликаємо й надалі досліджувати невідомі сторінки історії й культури, природничий та технічний потенціал Волині.

к-сть переглядів:962         

← Попередня новина
Наступна новина →

Добавити коментар

Обов’язкові поля відмічені символом *

* Ім’я:
* Коментар:
* Код картинки:

     

Запрошуємо на навчання

Динамічність життя, інформаційні технології, відкриття в науці змушують рухатись невпинно вперед. Щоб статися успішним – необхідні знання!

Реєстрація на навчання!
Різні напрями
Кваліфіковані педагоги
Можливість росту
Різні форми навчання
Безкоштовне навчання

Структура відділень

У Волинській обласній Малій академії наук працюють відділення

12 відділень

Стаціонарна форма навчання

Різноманітні секції

Заочна форма навчання

Турніри, конкурси

Секції, гуртки, студії

Міжнародні та Всеукраїнські масові заходи

Обласні масові заходи

Нашими партнерами є:

Міністерство освіти і науки України Інститут модернізації змісту освіти і науки Управління освіти Мала академія наук України Луцький національний технічний університет Волинський національний університет імені Лесі Українки

Методична робота

Конкурси

Заочно-дистанційна школа